Gipszkartonozás mennyezeten és oldalfalakon

Gipszkartonozás-Szárazépítés

Sokan (leginkább, akik nem szakmabeliek), nem ismerik pontosan a szárazépítés kifejezést, leginkább a gipszkartonozást használják erre a folyamatra. Nos, a kettő valóban elég közeli viszonyban áll egymással, viszont a szárazépítés folyamata nem merül ki csupán a gipszkartonozásban.

De mi is lényegében a szárazépítés?

A szárazépítés egy olyan technológia, amely kifejezetten belső terek kialakítását szolgálja, és valóban, a legtöbb esetben gipszkartont használnak erre a célra. Az építés víz nélkül (vagy fugázásnál/glettelésnél pl. nagyon kis mennyiségű víz felhasználásával), mechanikai kötéssel, előre gyártott építőelemekből történik.

Mire lehet használni?

A szárazépítést nagyszerűen lehet alkalmazni belső terek elválasztásánál, álmennyezet, álpadló kialakításnál, a falburkolás javítása érdekében (amivel a hő/hangszigetelést és sugárzás/tűzgátlást lehet fokozni), továbbá tetőtér-beépítésnél vagy akár a lakásban látni nem kívánt elemek eltakarásánál.

A gipszkartonozás menete

01 Alap vázszerkezet felállítása
Ahogy fentebb olvashatta, a gipszkartonozás víz használata nélkül történik, mechanikai kötéssel. Ez a mechanikai kötés egy vázszerkezet (többnyire acél szerkezet, de ritkán alkalmaznak alumínium vagy fa szerkezetet is) és a rákerülő borítás (jellemzően gipszkarton lap) között jön létre.

02 A vázszerkezet fel- és összeszerelése
A felállított vázszerkezet bekötése az aljzatba vagy a falba konzolok segítségével, majd összecsavarozása, ügyelve a megfelelő kötési szögek megtartására.

03 Szigetelés valamint a borítás felhelyezése
A vázszerkezet és az első borítóréteg közé kerülnek a hő- és hangszigetelő anyagok, jellemzően üveg- kőzet-, kender- vagy fagyapot. Villanyszerelés kivitelezéskor ekkor vágjuk ki a konnektorok, lámpahelyek illetve a gyengeáram csatlakozók helyét a kartonba.

04 Hézagolás és glettelés és festés
Miután a fal már egybefüggőnek néz ki első ránézésre, jöhet a hézagok kiegyenlítése a megfelelő hézagoló anyaggal, majd a felület kiegyenlítése gletteléssel. Ha valamilyen egyedi felületet alakítunk ki (felületképzés) akkor pl. a nemesvakolatot ebben a munkafolyamatban visszük fel a falra.

Fehér gipszkartonfal előtt létra

A szárazépítés előnyei

  • Szabad, kreatív tervezhetőség
  • Sokféle anyaghasználat
  • Környezetbarát (a gipsz egy természetes anyag, és ma már a lemezeket is többnyire újrahasznosított papírból gyártják)
  • Építőanyagok olcsóbb szállítása (mivel könnyű elemekről van szó)
  • Könnyedén összehangolható a víz-, villany-, fűtésszereléssel
  • Egészséges klímát eredményez (hiszen a gipsznek párakiegyenlítő hatása van)

Professzionális munkavégzés

glett vas ikon

Gipszkartonozás lakásoktól az irodaházakig

Üzlethelyek, irodák, nagy terek (100 m2 feletti) gipszkarton kivitelezése pontos munkavégzéssel, határidőre. Állmennyezetek kivitelezését, festését, sőt akár kábelezését, világítás kivitelezését is elkészítjük.

fej ikon

Rugalmas kivitelezés

Mely során kiépített falfűtés és mennyezetfűtés gipszkartonozását is elvégezzük. Továbbá, a gipszkartonozást megelőző vagy az azt követő munkafolyamatokat (pl. csempézés, festés stb.) igényétől függően bízhatja csapatunkra.

kocka ikon

Speciális igények kiszolgálása

Egyedi formák, felületek kialakítása száraz építéssel, akár speciális kérések teljesítése (pl. beépített világítás kialakítása), öntartó rendszerek, egyedi falburkolatok stb. kialakítása. Díszletépítői tapasztalatatunk miatt sokféle igénnyel és ennek megfelelően sokféle építőanyaggal, szerkezettel dolgoztunk már.

Gipszkarton GYIK

A gipszkartonfalak elkészítése nem vesz sok idő igénybe. Nyilván függ a a munka mennyiségétől, de példaként összehasonlítva egy téglafal felhúzásával, az mondható el, hogy míg egy téglafal több nap alatt készül el, addig egy gipszkartonfal kevesebb, mint egy nap alatt.

Köszönhetően a gipszkarton előnyös tulajdonságainak és a „száraz” munkavégzésnek, ezen munka végzése nincs évszakhoz kötve. Talán a munka lezáró folyamata, a festés miatt érdemesebb tavasz/nyárra időzíteni, mert festés után nem árt szellőztetni 1 napot. Ellenkező esetben a megflelő fűtésről, páraelszívásról gondoskoni a helységben.

Köszönhetően a gipszkarton előnyös tulajdonságainak és a „száraz” munkavégzésnek, a munkafolyamat kevés kosszal jár. Ami kosz keletkezik, az is leginkább por. Így a munka végeztével elegendő felporszívózni, majd felmosni a padlót.

Igen, lehet. Már kifejezetten gipszkartonba való tiplit is lehet kapni. A gipszkarton, amennyiben kellő szakértelemmel lett elkészítve, el kell bírjon akár nagyobb polcokat is (ezeket viszont érdemesebb a tartószerkezetbe rögzíteni). Mindenesetre fúrásnál figyelembe kell venni a fal vastagságát, nehogy fúrás közben átüssön a másik oldalon.

Miért a mi csapatunk?

A szárazépítés egy viszonylag gyors, és szemben más kőművesmunkákkal, „egyszerű” megoldása a belső terek át/kialakításának. Viszont nem megfelelő szakértelemmel nagyon könnyű hibát ejteni a munkafolyamat során, aminek eredménye korántsem a várt lesz. (Gondoljunk csak például a hézagolásra, ami amunkafolyamat utolsó lépései közt szerepel, mégis nagy mértékben befolyásolja a végeredményt.)

Csapatunk már túl van rengeteg építkezésen, több éves tapasztalattal rendelkezik, precízen és hatékonyan dolgozik annak érdekében, hogy az Ön elképzelései/ötletei szakértelmünkkel párosítva megvalósuljanak.

Cégünk garantálja, hogy nagy (100 nm2 feletti) helyiségek esetén is, mint üzlethelyiségek, irodák, kollégiumok stb., megfelelő létszámban biztosítja a szakembereket, így kiküszöbölve a sok cégnél felmerülő problémát, az „emberhiányt”.

Ha színvonalas, minőségi munkát szeretne, esetleg bármilyen kérdése adódna, forduljon hozzánk bizalommal!

×