Gipszkartonozás mennyezeten és oldalfalakon

Gipszkartonozás, Szárazépítés

Csapatunk gipszkarton falak elkészítését, felépítését vállalja. Budapesten 100 m² felett, Pest megyén kívül 500 m²-től. Álmennyezetek, elválasztó falak, tervezését és kivitelezését bízza ránk.

Gipszkarton szerelés
szolgáltatásaink

Gipszkarton előtétfalak felépítése

Gipszkarton válaszfalak építése

Világítás beépítése gipszkarton falakba

Tervezés és árajánlat kérése

Dobozolás, állmenyzet kialakítás

Beépített polcok, falfülkék kialakítása

Tetőtér beépítése kartonból

Ipari mértékű gipszkarton szerelés

Professzionális kivitelezés

fej ikon

Gipszkartonozás lakásoktól az irodaházakig

Üzlethelyek, irodák, nagy terek (100 m2 feletti) gipszkarton kivitelezése pontos munkavégzéssel, határidőre. Álmennyezetek kivitelezését, festését, sőt akár kábelezését, világítás kivitelezését is elkészítjük.

fej ikon

Rugalmas kivitelezés

Mely során kiépített falfűtés és mennyezetfűtés gipszkartonozását is elvégezzük. Továbbá, a gipszkartonozást megelőző vagy az azt követő munkafolyamatokat (pl. csempézés, festés stb.) igényétől függően bízhatja csapatunkra.

kocka ikon

Speciális igények kiszolgálása

Egyedi formák, felületek kialakítása száraz építéssel, akár speciális kérések teljesítése (pl. beépített világítás kialakítása), öntartó rendszerek, egyedi falburkolatok stb. kialakítása. Díszletépítői tapasztalatatunk miatt sokféle igénnyel és ennek megfelelően sokféle építőanyaggal, szerkezettel dolgoztunk már.

Ipari gipszkartonozás

Irodaházak kartonozása

Festő henger tisztasági festéshez

Mivel a gipszkarton gyors építőanyagnak számít, ezért nagyon könnyen, különösebb előkészület nélkül, a helyszínen lehet vele dolgozni. Nagy előnye a méretpontosság, mely által egyedi elképzelések is megvalósíthatóvá válnak. Kialakíthatók belőle:

 • Hangszigetelő falak, Elválasztó falak
 • Álmennyzet, Kazettás álmennyezet
 • A glett száradása után azonnal festhető

Üzlethelyiségek gipszkarton szerelése

Üzlethelyiség gipszkartonozás alatt

A gipszkarton összeszerelése is a helyszínen történik, ami üzlethelyiségek esetében különösen előnyös, hiszen ezek általában elválasztás nélküli nagy terek, amiket gipszkartonnal helyben, egyszerűen lehet alakítani. Szintén lehetőség van:

 • Egyedi formák kialakítására
 • Beépítések, díszek tervrajzának kidolgozására
 • 3D-s látványterv kidolgozására

Mit jelent a szárazépítés?

Sokan (főként, akik nem szakmabeliek), nem ismerik pontosan a szárazépítés kifejezést, leginkább a gipszkartonozást használják erre a folyamatra. Nos, a kettő valóban elég közeli viszonyban áll egymással, viszont a szárazépítés folyamata nem merül ki csupán a gipszkartonozásban.

A szárazépítés egy olyan technológia, amely kifejezetten belső terek kialakítását szolgálja, és valóban, a legtöbb esetben gipszkartont használnak erre a célra. Az építés víz nélkül (vagy fugázásnál/glettelésnél pl. nagyon kis mennyiségű víz felhasználásával), mechanikai kötéssel, előre gyártott építőelemekből történik. Ugyanúgy szárazépítésnek nevezik például amikor álpadlót vagy álmennyezetet szerelnek fel (és össze) egy irodában.

Mire lehet használni?

A szárazépítést nagyszerűen lehet alkalmazni belső terek elválasztásánál, álmennyezet, álpadló kialakításnál, a falburkolás javítása érdekében (amivel a hő/hangszigetelést és sugárzás/tűzgátlást lehet fokozni), továbbá tetőtér-beépítésnél vagy akár a lakásban látni nem kívánt elemek eltakarásánál.

Gipszkartont szerelő munkás
Gipszkartonlap rögzítése

Ha a falak kialakításánál a hangszigetelés is fontos tényező, akkor gipszkartonból azért is jó dolgozni, mert egyúttal a hangszigetelés is könnyen kivitelezhetővé válik. Ma már számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy egy válaszfal egyben hangszigetelő funkciót is ellásson. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott gipszkarton típusok, ilyen például a Blue Acoustic gipszkarton, mely amellett, hogy kiváló hanggátló, tűzgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

E gipszkarton ára ugyan borsosabb a hagyományos gipszkartonnál, viszont ha a hangszigetelés tényleg egy fő szempont, akkor megéri beleinvesztálni, különösen irodák, szállodai szobák esetében. Ugyancsak használhatók hangszigetelésre a különböző ásványi gyapotok, például a kőzet vagy üveggyapotok is. Ezeknek az ára már barátibb, ennek ellenére nagyon jó szigetelő képessséggel bírnak, mind hő, mind hang szempontjából.

A gipszkartonozás menete

01 Alap vázszerkezet felállítása
Ahogy fentebb olvashatta, a gipszkartonozás víz használata nélkül történik, mechanikai kötéssel. Ez a mechanikai kötés egy vázszerkezet (többnyire acél szerkezet, de ritkán alkalmaznak alumínium vagy fa szerkezetet is) és a rákerülő borítás (jellemzően gipszkarton lap) között jön létre.

02 A vázszerkezet fel- és összeszerelése
A felállított vázszerkezet bekötése az aljzatba vagy a falba konzolok segítségével, majd összecsavarozása, ügyelve a megfelelő kötési szögek megtartására.

03 Szigetelés valamint a borítás felhelyezése
A vázszerkezet és az első borítóréteg közé kerülnek a hő- és hangszigetelő anyagok, jellemzően üveg- kőzet-, kender- vagy fagyapot. Villanyszerelés kivitelezéskor ekkor vágjuk ki a konnektorok, lámpahelyek illetve a gyengeáram csatlakozók helyét a kartonba.

04 Hézagolás és glettelés és festés
Miután a fal már egybefüggőnek néz ki első ránézésre, jöhet a hézagok kiegyenlítése a megfelelő hézagoló anyaggal, majd a felület kiegyenlítése gletteléssel. Ha valamilyen egyedi felületet alakítunk ki (felületképzés) akkor pl. a nemesvakolatot ebben a munkafolyamatban visszük fel a falra.

Fehér gipszkartonfal előtt létra

A szárazépítés előnyei

 • Szabad, kreatív tervezhetőség
 • Sokféle anyaghasználat
 • Környezetbarát (a gipsz egy természetes anyag, és ma már a lemezeket is többnyire újrahasznosított papírból gyártják)
 • Építőanyagok olcsóbb szállítása (mivel könnyű elemekről van szó)
 • Könnyedén összehangolható a víz-, villany-, fűtésszereléssel
 • Egészséges klímát eredményez (hiszen a gipsznek párakiegyenlítő hatása van)

Gipszkarton GYIK

A gipszkartonfalak elkészítése nem vesz sok időt igénybe. Függ a létrehozandó falfelület mennyiségétől, de példaként összehasonlítva egy téglafal felhúzásával, az mondható el, hogy míg egy téglafal több nap alatt készül el, addig egy gipszkartonfal kevesebb, mint egy nap alatt.

Köszönhetően a gipszkarton előnyös tulajdonságainak és a „száraz” munkavégzésnek, ezen munka végzése nincs évszakhoz kötve. Talán a munka lezáró folyamata, a festés miatt érdemesebb tavasz/nyárra időzíteni, mert festés után nem árt szellőztetni 1-2 napot. Ellenkező esetben a megfelelő fűtésről, páraelszívásról gondoskodni a helységben.

Köszönhetően a gipszkarton előnyös tulajdonságainak és a „száraz” munkavégzésnek, a munkafolyamat kevés kosszal jár. Leginkább por keletkezik a csiszoláskor, illetve a táblák vágásakor.

Igen, lehet. Már kifejezetten gipszkartonba való tiplit is lehet kapni. A gipszkarton, amennyiben kellő szakértelemmel lett elkészítve, el kell bírjon akár nagyobb polcokat is (ezeket viszont érdemesebb a tartószerkezetbe rögzíteni). Mindenesetre fúrásnál figyelembe kell venni a fal vastagságát, nehogy fúrás közben átüssön a másik oldalon.

A gipszkarton kiváló hangszigetelő lehet abban az esetben, ha megfelelő szigetelő anyagot választunk, ami lehet például üveg-vagy kőzetgyapot. Vannak viszont olyan gipszkartonok is, amik önmagukban véve is hibátlan hanggátlók, ilyen például a Blue Acoustic gipszkarton, mely tűzgátló is egyben.

Kérjen árajánlatot!

Csapatunk már túl van rengeteg építkezésen, több éves tapasztalattal rendelkezik, precízen és hatékonyan dolgozik annak érdekében, hogy az Ön elképzelései/ötletei szakértelmünkkel párosítva megvalósuljanak.

Cégünk garantálja, hogy nagy (100 nm2 feletti) helyiségek esetén is, mint üzlethelyiségek, irodák, kollégiumok stb., megfelelő létszámban biztosítja a szakembereket, így kiküszöbölve a sok cégnél felmerülő problémát, az „emberhiányt”.

×